środa, Październik 18Cztery Kilo Obywatela Mniej - felietony o życiu

TAJLANDIA: wizy i ich ceny oraz visa-run’s

TAJLANDIA: wizy i ich ceny oraz visa-run’s
4.4 Głosy: 14

Zacznijmy od tego, że obywatele Polski nie potrzebują wizy na pobyt do 30 dni (w przypadku gdy lecimy samolotem) lub do 15 dni (przy przekraczaniu granicy pieszo). Na granicy dostaniemy pieczątkę i kartkę, na której podajemy dane i cel podróży. Będzie ona potrzebna przy wylocie więc lepiej jej nie zgubić. Jednak jeżeli chcemy zostać w Krainie Uśmiechu trochę dłużej, musimy rozejrzeć się za wizą.

Typów wiz jest więcej niż opiszę, dlatego zachęcam do odwiedzenia strony ambasady Tajlandii. Ja opiszę tylko kilka z nich, te które moim zdaniem są najciekawsze z punktu widzenia osoby, która planuje dłuższy pobyt w tym tropikalnym państwie.

Po wizę należy udać się do ambasady Tajlandii, która znajduje się w Warszawie (adres poniżej). Na decyzję musimy poczekać kilka dni (na stronie ambasady doradzają złożenie wniosku minimum 2 tygodnie przed podróżą), przeważnie 3-4. Nie ma obowiązku osobistego składania aplikacji wizowej, toteż można skorzystać z usług firmy pośredniczącej i sądzę, że jest to najlepszy pomysł. Opłata za pośrednictwo wyniosła około 90zł, a więc zdecydowanie mniej niż podróż do Warszawy.

Tajskie wizy
Tajska wiza

Najbardziej korzystną jest wiza 6-miesięczna wielokrotnego wjazdu. Jednak zdobycie jej wymaga pewnego wysiłku, żeby nie powiedzieć „polskiego kombinatorstwa”. Koszt wizy to obecnie 580zł (wrzesień 2016). Z jej pomocą możemy przebywać na terenie Tajlandii do 60 dni. Po tym czasie musimy zrobić niesławny Visa Run i opuścić kraj chociażby na kilka godzin. Przy ponownym wjeździe dostaniemy pieczątkę uprawniającą do pobytu przez kolejne 60 dni.

Wymagania:

  • paszport ważny minimum 6 miesięcy,
  • wniosek wizowy,
  • fotografia paszportowa (3,5 x 4,5 cm),
  • potwierdzenie rezerwacji lotu w dwie strony – nie musi to być bilet, ale tylko rezerwacja
  • potwierdzenie rezerwacji hotelu na pierwsze dni pobytu
  • szczegółowy wyciąg bankowy z ostatnich 6 miesięcy jednocześnie potwierdzający, że posiadamy środki finansowe w kwocie minimum 20 000,00 zł (dwadzieścia tysięcy złotych) na dzień wydruku wyciągu – koniecznie z pieczątką banku, nie jest akceptowany wydruk z internetu,
  • potwierdzenie zatrudnienia z zakładu pracy, koniecznie sporządzone w języku angielskim

Ważna uwaga: robiąc ostatni visa run na kilka dni przed końcem ważności wizy, otrzymamy kolejne 60 dni legalnego pobytu, pomimo nieważności wizy jako takiej. Dzieje się tak, gdyż wiza uprawniania nas do przekroczenia granicy, ale to stempel w paszporcie określa obowiązujący nas termin.

Wiza 3-miesięczna jednokrotnego wjazdu. Koszt: 120zł. W kraju możemy przebywać maksymalnie 60 dni, czyli de facto nie wykorzystamy całej wizy. Wyjazd z kraju oznacza koniec ważności wizy.

Wymagania:

  • paszport ważny minimum 6 miesięcy,
  • wniosek wizowy,
  • fotografia paszportowa (3,5 x 4,5 cm)

Dodatkowym rozwiązaniem na przedłużenie wizy o 30 dni, jest udanie się do biura imigracyjnego. Za kwotę 1900,00 thb (ok. 190zł) i po wypełnieniu dokumentu uzyskamy dodatkowe 30 dni. Przedłużyć nasz pobyt możemy tylko raz, po czym musimy udać się za granicę.

Nie zapominajmy jednak, że urzędnik imigracyjny może odmówić nam wjazdu do Tajlandii. Mogą również wymagać od nas okazania odpowiedniej kwoty – tj 20 000,00 bht na osobę (ok 2000,00zł) i 40 000,00 na rodzinę (ok 4000,00zł). Jeżeli urzędnik zobaczy w naszym paszporcie wiele pieczątek świadczącym o tym, że kilkukrotnie robiliśmy tzw. visa-run, prawdopodobnie poprosi nas o pokazanie kwoty albo biletu powrotnego. Jednak zazwyczaj chodzi tu tylko i wyłącznie o łapówkę. Zostawienie w paszporcie 200-300 bht całkowicie sprawę rozwiązuje. Tajowie doskonale wiedzą, że obcokrajowcy wyjeżdżają jedynie po podbicie paszportu i starają się dorobić na tym parę groszy. W biurach podróży możecie kupić „wycieczkę” visa-run, a urzędnik przymknie oko za określoną kwotę. Money, money, money.

Pieczątki, wizy
Pieczątki

Oczywiście wszystkie powyższe wizy są typu turystycznego i nie uprawniają do legalnej pracy. Do tego konieczna jest wiza typu non-imigrant oraz work permit. Jednak to już zupełnie inny temat…

Adres ambasady:
Ambasada Królestwa Tajlandii
ul. Willowa 7
00-790, Warszawa

TAJLANDIA: wizy i ich ceny oraz visa-run’s

4kilo.pl
4kg
        
4kilo.pl
Żadnej Viagry, ani innych głupot. Raz w miesiącu dostaniesz majla z podsumowaniem naszych tekstów.
4kilo.pl
Przeczytaj inne:
Pitstop
Honda szybsza niż wygląda

Nigdy nie prowadziłem prawdziwego motoru. Mówię o czymś co ma więcej dźwigni niż ja rąk, a więc z pewnością nie skuter z silnikiem od kosiarki. Zawsze miałem wrażenie, że do...

Zamknij