środa, Listopad 22Cztery Kilo Obywatela Mniej - felietony o życiu

TAJLANDIA – wiza do Tajlandii jak wyrobić? + WZÓR WNIOSKU

TAJLANDIA – wiza do Tajlandii jak wyrobić? + WZÓR WNIOSKU
4.4 Głosy: 15

Wiza do Tajlandii to częste pytanie podróżujących do Krainy Uśmiechu. Jak to jest z tą wizą? Zacznijmy od tego, że obywatele Polski nie potrzebują wizy na pobyt do 30 dni. Na granicy dostaniemy pieczątkę i kartkę, na której podajemy dane i cel podróży. Będzie ona potrzebna przy wylocie więc lepiej jej nie zgubić. Jednak jeżeli chcemy zostać w Krainie Uśmiechu trochę dłużej, musimy rozejrzeć się za wizą.

Należy pamiętać, że od 2017r. obywatele Polski mają prawo wjechać do Tajlandii bez wizy przez przejścia graniczne lądowe tylko dwa razy w roku kalendarzowym. Ograniczenie to nie dotyczy lotniczych przejść granicznych.

wiza do tajlandii arrival card karta paszport na lotnisku wjazd tajlandia bangkok kontrola imigracyjna
Karta wjazdowa | Wiza do Tajlandii

Wiza do Tajlandii.

Typów wiz jest więcej niż opiszę, dlatego zachęcam do odwiedzenia strony ambasady Tajlandii. Ja opiszę tylko kilka z nich, te które moim zdaniem są najciekawsze z punktu widzenia osoby, która planuje dłuższy pobyt w tym tropikalnym państwie.

Po wizę należy udać się do ambasady Tajlandii, która znajduje się w Warszawie (adres poniżej). Na decyzję musimy poczekać kilka dni (na stronie ambasady doradzają złożenie wniosku minimum 2 tygodnie przed podróżą), przeważnie 3-4. Nie ma obowiązku osobistego składania aplikacji wizowej, toteż można skorzystać z usług firmy pośredniczącej i sądzę, że jest to najlepszy pomysł. Opłata za pośrednictwo wyniosła około 90zł, a więc zdecydowanie mniej niż podróż do Warszawy.

wiza tajlandia wizy ambasada warszawa bangkok
Wiza do Tajlandii | TAJLANDIA: wizy i ich ceny oraz visa-run’s

6-miesięczna wiza do Tajlandii.

Najbardziej korzystną jest wiza 6-miesięczna wielokrotnego wjazdu. Jednak zdobycie jej wymaga pewnego wysiłku, żeby nie powiedzieć „polskiego kombinatorstwa”. Koszt wizy to obecnie 580zł (wrzesień 2016) 600zł (listopad 2017). Z jej pomocą możemy przebywać na terenie Tajlandii do 60 dni. Po tym czasie musimy zrobić niesławny Visa Run i opuścić kraj chociażby na kilka godzin. Przy ponownym wjeździe dostaniemy pieczątkę uprawniającą do pobytu przez kolejne 60 dni.

Wymagania:

  • paszport ważny minimum 6 miesięcy,
  • wniosek wizowy,
  • fotografia paszportowa (3,5 x 4,5 cm),
  • potwierdzenie rezerwacji lotu w dwie strony – nie musi to być bilet, ale tylko rezerwacja
  • potwierdzenie rezerwacji hotelu na pierwsze dni pobytu
  • szczegółowy wyciąg bankowy z ostatnich 6 miesięcy jednocześnie potwierdzający, że posiadamy środki finansowe w kwocie minimum 20 000,00 zł (dwadzieścia tysięcy złotych) na dzień wydruku wyciągu – koniecznie z pieczątką banku, nie jest akceptowany wydruk z internetu,
  • potwierdzenie zatrudnienia z zakładu pracy, koniecznie sporządzone w języku angielskim

 

Ważna uwaga: robiąc ostatni visa run na kilka dni przed końcem ważności wizy, otrzymamy kolejne 60 dni legalnego pobytu, pomimo nieważności wizy jako takiej. Dzieje się tak, gdyż wiza uprawniania nas do przekroczenia granicy, ale to stempel w paszporcie określa obowiązujący nas termin.

3-miesięczna wiza do Tajlandii

Wiza 3-miesięczna jednokrotnego wjazdu. Koszt: 120zł. W kraju możemy przebywać maksymalnie 60 dni, czyli de facto nie wykorzystamy całej wizy. Wyjazd z kraju oznacza koniec ważności wizy. Wiza jest jednokrotnego wjazdu, a więc każdy wyjazd z terenu Tajlandii, automatycznie unieważnia wizę.

Wymagania:

  • paszport ważny minimum 6 miesięcy,
  • wniosek wizowy,
  • fotografia paszportowa (3,5 x 4,5 cm)

 

Dodatkowym rozwiązaniem na przedłużenie wizy o 30 dni, jest udanie się do biura imigracyjnego. Za kwotę 1900,00 thb (ok. 190zł) i po wypełnieniu dokumentu uzyskamy dodatkowe 30 dni. Przedłużyć nasz pobyt możemy tylko raz, po czym musimy udać się za granicę.

Nie zapominajmy jednak, że oficer imigracyjny może odmówić nam wjazdu do Tajlandii. Mogą również wymagać od nas okazania odpowiedniej kwoty – tj 20 000,00 bht na osobę (ok 2000,00zł) i 40 000,00 na rodzinę (ok 4000,00zł). Jeżeli urzędnik zobaczy w naszym paszporcie wiele pieczątek świadczącym o tym, że kilkukrotnie robiliśmy tzw. visa-run, prawdopodobnie poprosi nas o pokazanie kwoty albo biletu powrotnego. Jednak zazwyczaj chodzi tu tylko i wyłącznie o łapówkę. Zostawienie w paszporcie 200-300 bht całkowicie sprawę rozwiązuje. Tajowie doskonale wiedzą, że obcokrajowcy wyjeżdżają jedynie po podbicie paszportu i starają się dorobić na tym parę groszy. W biurach podróży możecie kupić „wycieczkę” visa-run, a urzędnik przymknie oko za określoną kwotę. Money, money, money.

wiza do tajlandii ambasada warszawa lotnisko bangkok wjazd wizy paszport emigracja emigracyjny
Wiza do Tajlandii i pieczątki w paszporcie| TAJLANDIA: wizy i ich ceny oraz visa-run’s

Wiza do Tajlandii – jak wypełnić aplikację?

Wraz z opłatą oraz zdjęciem, trzeba również złożyć wypełnioną aplikację o wizę. Wniosek jest do pobrania ze strony ambasady: APLIKACJA WIZOWA TAJLANDIA. Wniosek jest w języku angielskim i również w tym języku należy go wypełnić.

Wypełnienie wniosku może stwarzać małe problemy, szczególnie za pierwszym razem. Przygotowaliśmy wzór, który w jasny i przystępny sposób wyjaśnia jak wypełnić aplikację wizową, aby nie została odrzucona przez Ambasadę.

„Wiza do Tajlandii – Wzór” możesz bezpłatnie pobrać pod tym linkiem:

wiza do tajlandii wniosek wizowy ambasada warszawa jak wypelnic bangkok oplata cena
Wniosek wizowy | wiza Tajlandia

 

Oczywiście turystyczna wiza do Tajlandii nie uprawnia do legalnej pracy. Do tego konieczna jest wiza typu non-imigrant oraz work permit. Jednak to już zupełnie inny temat…

Adres ambasady:
Ambasada Królestwa Tajlandii
ul. Willowa 7
00-790, Warszawa

Ambasada Królestwa Tajlandii w Warszawie | Wiza do Tajlandii.

TAJLANDIA: wizy i ich ceny oraz visa-run’s

👁‍🗨 Koniecznie przeczytaj uniwersalny plan na pierwszy raz w 🇹🇭 Tajlandii:

TAJLANDIA w 14 dni – przewodnik na pierwszy raz, cz.1

4kilo.pl
4kg
        
4kilo.pl
Żadnej Viagry, ani innych głupot. Raz w miesiącu dostaniesz majla z podsumowaniem naszych tekstów.
4kilo.pl
Ebook 4 Kilo
Ebook 4 Kilo
Przeczytaj inne:
nienawidzę Cię Polsko
Nienawidzę cię Polsko, na to nic nie poradzę

Przypadków nie ma; to, co jawi się nam jako ślepy traf, pochodzi właśnie z najgłębszych źródeł. - Fryderyk Schiller Metafizyka, filozofia, ontologiczna przyczynowość, rozmyślania Kartezjusza, czy religijne kadzenia to wszystko...

Zamknij